În Linii Mari // Caiete de Schiţe

În Linii Mari // Caiete de Schiţe 30.9.-5.11

în cadrul bienalei Art Encounters, ca spațiu independent invitat

Balamuc prezintă în cadrul Art Encounters: În Linii Mari // Caiete de Schiţe, un proiect cu participarea mai multor caiete şi schiţe volante aparţinând artiştilor invitaţi. Balamuc vede schiţa ca instrument de investigaţie şi documentaţie dezinhibată, implicită practicii artistice. De la desen la text şi mâzgăleală, schiţa narează succint un proces, două, zeci, fără discriminări, fără filtre, servind drept ferment pentru alte proiecte decât cele de la care porneşte sau rămânând la stadiul de notaţie, de potenţial pur. Caietul de schiţe devine ceva între un manual de asamblare şi o hartă a tuturor posibilităţilor, rămânând util şi relevant atât pentru artist cât şi pentru răsfoitor. Artişti invitaţi: 13m10j, Ana Mihaela Adam, Veronica Adorian, Răzvan Anton, Ion Barbu, Bianca Băilă, Răzvan Boar, Bogdanator, Branea, Dana Catona, Lavinia Creţu, Ştefan Radu Creţu, Livia Coloji, Răzvan Cornici, Sorin Drăgoi, Maxim Dumitraş, Cosmin Haiaş, Shaan Tariq Hassan-Syed, Oana Ispir, Aurora Kiraly, Ana Kun, Alina Marinescu, Livia Mateiaş, Stefan György Nica-Retailleau, Florin Pantilimon, Bogdan Pelmuş, Magda Pelmuş, Dan Perjovschi, Laurian Popa, pnea, RM, Dan Ungureanu, Sorina Vazelina, Sorin Vreme, Gloria Vreme-Moser, Adrian Sandu, Alexandru Săvescu, Diana Serghiuta-Popa, Ioana Stanca, Ileana Surducan, Maria Surducan, Edith Torony, Roman Tolici, Mihai Zgondoiu.

13m10j face parte din grupul Avantpost şi pentru acest proiect a trimis schiţe ale unor programe pe care (încă) nu le-a implementat.
# – { :: statement >> [ I ] – [ mind > body > soul ]; [ DO ] – [ digital > virtual > generative > interactive ]; [ THIS ] – [ identity patterns (codes&algorithms&sounds) ]; } – #
Ana Mihaela Adam prezintă în casetă un fragment consistent din caietele familiei Adam (mama, tata şi copiii), şi asta numai la noi.
“Desenez sau figurez graniţele contingentului spre realitatea cvasinereprezentabilă. ”Îmi propun să materializez urme, relaţii, energie. Gradul meu de conştienţă determină calitatea artei mele.”

 

Veronica Adorian prezintă o serie de schiţe şi probe legate tip caiet, dar, în fapt, volante fragile.
“Fiecare figură, fiecare spaţiu care o cuprinde este de fapt, o capsulă ce păstrează un spirit. Spiritele au primit dintotdeauna gândurile şi trăirile pioase îndreptate de către oameni spre ele. Iar spiritele le-au păstrat intacte pentru totdeauna.”

 

Răzvan Anton desenează superfain şi e o surpriză superplăcută să putem arăta desenele sale colorate în caietul de împrumut.
“Desenul care se imprimă adeseori, din cauza pigmentului, pe partea cealaltă a colii, mi se pare mai interesant sau mai enigmatic. Pe o parte, vezi întreg traseul imaginii, iar pe cealaltă un instantaneu. “Am început să desenez în carnete doar în ultimii ani, iar asta s-a întamplat pentru că trebuia să călătoresc și să părăsesc frecvent atelierul. N-am considerat niciodată aceste materiale ca fiind caiete de schițe, ci desene autonome care își conțin tot potențialul creativ. Ăsta e și motivul pentru care nu le-am reluat într-o altă formă sau dimensiune. Am considerat atunci că am investit toată atenția și concentrarea în aceste mici desene și că ele nu aveau nevoie de o reluare. În aceste carnete cu desene realizate în carioci m-am întors la materialele simple ale copilăriei și la jocul banal al traversării hârtiei de către pigment. Desenul care apărea adesea pe partea cealaltă a colii mi se părea mai interesant, mai bun sau mai enigmatic, așa că am hotărât să fac desene doar pentru partea cealaltă a foii. Dacă pe față ai acces la întreg traseul imaginii, de la prima la ultima urmă de cariocă, imaginea creată pe verso devine un fel de instantaneu.”

 

Ion Barbu face caricatură, cultură, haute cuture. Noi l-am cunoscut personal când cu premiera Planeta Petrila din cadrul Ceau Cinema. Ne-a trimis caietul de schiţe din liceu, mostră a anilor ’70, pe care ne uităm o dată la două zile să vedem ce-am pierdut. “Ce poate fi mai onorant pentru un caricaturist decât sa ajungă la BALAMUC ? Nimic ! P.S. Salutări de la Eminescu…”

 

Bianca Băilă are, între altele, şi MOI muzeul ordinii interioare, unul dintre puţinele muzee fără Baba.
“Am studiat pictura și sociologia la Timișoara, București și La Coruña. În 2011 am înființat MOI – muzeul ordinii interioare în Timișoara, un spațiu în provizorat perpetuu și un simulator de emoții estetice.”

 

Ne place de Răzvan Boar şi pentru că are influenţe de comics american.
„De obicei pornesc de la un desen care la un moment dat iese în evidență atunci când caut prin laptop sau răsfoiesc caietele și hârtiile cu schițe.”
Revista Arta, Interviu cu Razvan Boar realizat de Simina Neagu, aprilie 2016

 

Dacă Bogdanator vi se pare cunoscut de undeva, dar nu dintr-o galerie, probabil i-aţi văzut intervenţiile pe pereţii de la Kf din Arad.
“Începând cu 2006 particip sub umbrela “kinema ikon” în expoziţii şi revista “intermedia”. Mediul cel mai folosit este un mix între pictură şi ilustraţie, pe pânză şi print, presărat cu instalaţii multimedia.”

 

Pe Branea îl ştii barem după Omulan. Are 17 ani şi n-are perdea, Omulanul zic. Îi şi în Planeta Moldova, şi în bd-urile din RePublik şi Omagiu şi Aspirina Săracului (marfă de anticariat acum).
“ANIMATION + COMICS + ILLUSTRATION + DRAMA”

 

Dana Catona pictează, desenează şi scrie poezii. Başca, este profă la ceramică la Facultatea de Arte şi Design. Sigur ne-a mai scăpat ceva…
“în timp ce închideam nasturii de la perna roşie
mă gîndeam cum o să mă apropii de caietul verde
şi o să scriu despre cum o să îmi întorc picturile
cu faţa spre perete”
(prințesa portocalie, Brumar, 2011)

 

Lavinia Crețu lucrează în principal cu desen, pe care-l aplică pe diferite suporturi. În Timişoara s-au putut vedea câteva dintre lucrările ei la Calina, anul trecut, în cadrul unui proiect despre capitale culturale ale grupului Nostru. “Gândurile şi proiectele îmi sunt împărţite între starea de echilibru într-un context dinamic, ritualuri sociale sau reflecţii asupra timpului, spaţiului şi memoria colectivă.”

 

Ștefan Radu Crețu are la noi un caiet la răsfoit ce conţine schiţe după care au fost şi n-au fost realizate sculpturi cinetice. “Proiectele mele reprezintă experimente rudimentare, pe care le-am elaborat treptat și evolutiv, în funcție de nivelul de înțelegere și la stadiul la care mă aflu în acel moment. Aceste detalii se referă privitorului, la o lume organică și evolutivă, creând totodată o fuziune paradoxală complexă a vechiului și noului, natural și artificial, stagnant și dinamic, care este, cred, o abordare stilistică care creeaza adesea confuzie.”

 

Livia Coloji are la două caiete de răsfoit, primul, de când făcea prinţese la grădiniţă, şi ultimul, dar nu cel de pe urmă. Face şi ilustraţie şi ceramică şi pictură, dar mai cu seamă e o treime din Balamuc, deci face şi cafea şi ceai. “Artist, ilustrator, creator de bunuri desenate pe toate părţile.”

 

Răzvan Cornici are 4 (patru) desene pe peretele dedicat proiectului În Linii Mari. Atât a avut, atât a dat, cum ar veni. Are un fix cu măştile de luchador şi cafteala-n general. Altfel e amabil şi face cafea turiştilor de la Balamuc, ca la el acasă.
“Depresia ajută mult în ceea ce fac, mai ales că nu lucrez cu obiecte ascuţite.”

 

Sorin Drăgoi are la noi un caiet de răsfoit. Sunt schiţe volante la origine strânse într-o mapă cu cotor. Este cunoscut local pentru picturile în ulei cu ferestre şi porţi din Timişoara. “-pictor-“

 

Maxim Dumitraș ne-a trimis cel mai mare caiet de schiţe din proiect şi unul dintre cele mai mari pe care le-am vazut vreodată.
“Sculptor, pictor, performer şi artist multimedia. “Lipsit de prejudecăți sau inhibiții, trec de la sculptură la pictură, la fotografie și video, la performance și happenings cu ușurință și prospețime în abordare.”

 

Cosmin Haiaș este artist multimedia, membru al grupului Avantpost. Schiţele prezente la noi pe tabletă sunt legate de lucrarea pe care o are la Universallowed la Fabrica de Baterii. Haiaș îi şi artist da-i şi inginer “Nu cred că există noțiunea de artist doar în sensul strict și impus limitat al creării de obiecte sau opere de artă. Așadar nu mă consider un artist mai mult decît un aș putea să-l consider artist pe oricare individ care-și face jobul într-un mod creativ și inspirațional. Nu sunt decît un vizitator temporar care zgîrie suprafața văzută a drumului în obsesia permanentă a descoperirii “nevăzutului” care e mai prezent decît orice văzut și mai ignorat decât aerul pe care-l respirăm. E important să mă opresc, să adulmec, apoi să crestez, să deranjez, dacă reușesc să văd ceva, trebuie să arăt, uneori lumea se oprește și-mi spune că asta știau și ei, nimic nou, un inutil cotidian și banal, totuși continui mai departe și poate mai adînc. Uneori mă interesează cum imi îmbrac zgîrieturile deși simt că asta nu contează cu adevărat decît pentru o fracțiune mică din timpul prezent, pe termen lung nu mai rămîne decît idea. Idea este cea care mă obsedează, pentru că ea este instrumentul cu care pot să crestez imprevizibil si radical. Și ca o buclă infinită și o ne-limitare fericită (sau ne-fericita), fiecare idee se rupe în două sau trei idei, uneori reușesc să domesticesc cîte una, să mă apropii de ea și s-o conving să lucrăm împreuna și apoi să ne arătăm lumii. Mă plictisesc atunci cînd mă uit în urma mea și văd că toate zgîrieturile pe care le-am făcut seamănă așadar încerc să-mi schimb cît mai des modul în care-mi prezint lucrările. Cred că asta ține de procesul de creativitate tot atît de mult cât țin și ideile. Într-un final, vreau să am în spate o potecă zbîrcită și plină de zgîrieturi care contează. “

 

We are delighted to have a facsimile from Shaan Tariq Hassan-Syed, a London based artist who came at the invitation of Ioana Stanca and Răzvan Boar. He is now part of a collective show in Aga Khan Museum, Toronto, entitled Here. He made The Andrew Project, a public art intervention consisting of placing a portret drawing of a man with the name Andrew, in Toronto, Berlin and London between 2010 and 2013. Over 1000 photographs of the placement of the drawing are part of a book distributed by AnagramBooks.
“These are a few of my favourite things. And this is a book of ballpoint pen drawings made between 2006 and 2015, chosen from my sketchbooks.”
Published by noshowspace (London).

 

Oana Ispir are la noi, la răsfoit, două caiete, unul mai super ca altul. Are mai multe cărţi de copii publicate, la care a realizat ilustraţia, între care Povestea lui Nastratin Hogea în 2008 şi Povestea Iepuraşului Scamator în 2016. Ispir face şi ilustraţie pictată şi ilustraţie brodată. Câteodată şi jucării.
“Ilustrator freelancer cu o slăbiciune pentru desenul pe hârtie & pânză. Producător de salată de imagini și cuvinte.”

 

Aurora Kiraly este prezentă cu trei caiete de schiţe în proiectul nostru, din care unul este un jurnal cu vidră. Mai are în ArtEncounters o intervenţie la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, una la casa Isho şi una la Muzeul de Artă din Arad. De la Aurora Kiraly am învăţat faza cu magneţii pe pereţi (pe care am aplicat-o acum pentru montarea schiţelor volante), sună a puţin lucru, dar pentru noi nu e.
“Pentru mine, caietul de notițe are tot felul de utilizări: de arhivare și structurare, dar și terapeutic, de ’resetare’ și joacă.”

 

Ana Kun are două caiete la frunzărit, care mai de care mai aşa şi pe dincolo. E 1\3 din Balamuc, cu tot ce implică asta. Acum lucrează acum la un desen de 10 metri, nu e clar pentru ce.
“Încep prin a mâzgăli mult în română sau engleză pe orice suprafaţă mare, mică, nu fac nazuri, şi când ajung la sfârşit, o iau de la capăt. Arată a hartă comics, dar nu-i.”

 

Alina Marinescu ne place pentru că Retelling Love şi Out of Love-Moral Facts ne plac foarte foarte mult. A făcut şi unul din afişele de la Şcoala Feministă de Vară a lu Vagenta, ioi, ce bun…
 “Am și eu 2 caiete din seria CRUSH în care vorbesc despre #veață”

 

Livia Mateiaș are un caiet la În Linii Mari, mai potrivit numit carte-obiect sau caiet de artist. Caietul Liviei Mateiaș este gândit să conţină schiţele pe care nu le-a făcut niciodată. Livia Mateiaș face parte din grupul Avantpost, alături de care expune zilele astea în proiectul Universallowed, în turnul Fabricii de Baterii. “Sunt interesată de arta de inspirație cosmică. În anul 2014 am fondat împreună cu Marius Jurca studioul de artă și design artouching”

 

Ştefan György Nica-Retailleau este profesor la Nantes, în Franţa. Din caietele lui Ştefan György Nica-Retailleau deducem că şi în alte ţări tăt aşa se-nvaţă la şcoala de arte.
“Sînt profesor. Caietele sînt explicaţii pentru studenţi în ce priveşte expresivitatea corpului uman, a luminii, a geometriei, a culorii. Texte dezordonate de referinţe, şedinţe, liste de cumpărături şi de lucruri prozaice şi cotidiene de rezolvat.”

 

Florin Pantilimon are la noi un caiet şi o mie de gânduri. Nu, nu, are un caiet, atât.
“Deţin azilul unei multimi de ganduri agitate, construit pentru a ne ajuta în vindecare”

 

Bogdan Pelmuș are la noi un caiet şi un film cu artistul răsfoind caietele sale de schiţe (pe tabletă). Alături de Magdalena Pelmuş a fondat Loading Open LAB în 2006, HIBRID în 2003 şi SURSA în 2001.
“Cercetez spaţiul cotidian şi transformările acestuia pe fondul uniformizării globale.”

 

Magdalena Pelmuș, alături de Bogdan Pelmuş, are Loading Open Lab, un artist-run space în Bucureşti. Cu Bogdan plus Florina Nita experimentează la Sursa. Asta e doar prima pagină a caietului Magdalenei Pelmuș. Undeva mai încolo e o schiţă de pictură în colaborare cu David, despre alţi eroi.
“Graniţa fină dintre viaţă şi moarte, condiţia umană şi rolurile de gen, sunt axele în jurul cărora gravitează creaţia mea. Arta mea este o arhivare a diversităţii emoţiilor umane, o reflecţie / reflectare a(supra) universului uman. Seria -Angst- cartografiază ipostaze ale anxietatii și fragilității.”

 

Perjovschi Dan are o groază de caiete de schiţe, ale lui şi mai nou, ale altora. La noi are două facsimile şi un original, ăsta roz.
“Îl am întotdeanua în buzunarul din dreapta jos. Pen-ul îl am atîrnat de tricou la gît. Aşa că nicio idee, nicio privelişte şi niciun text nu scapă nedesenate. Carneţelul e locul de unde se nasc toate expoziţiile mele. Unu de fiecare eveniment, ţară, oraş. Aici sînt cel mai liber, să-mi iasă, să nu-mi iasă, să fiu rău, să fiu melodramatic, populist sau neatent. Dar şi subversiv, dat dracului, smart şi witty.
După ce spectacolul expoziţiei de metri pătraţi se şterge rămîne bucăţica asta de 8×10 centimetri.
Un Martor. Dan Perjovschi a fost aici.”

 

Popa Laurian are la noi o mapă de schiţe răsfoibile.
“Laurian Popa s-a născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează. Este artist vizual, licențiat în Pictură la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, clasa prof. Constantin Flondor. În prezent este lector la Facultatea de Design din cadrul UAV – Arad.”

 

Poţi să revii de mai multe ori doar pentru caietul lui pnea, o antologie de imagini, texte, note pe care nu le poţi asimila dintr-una. este membru Biserika şi Kinema Ikon. are suupermulte caiete de schiţe, note, texte şi noi avem, la răsfoit, UNU.
”cronicar, explorator al naturii, antroposofist”

 

RM ne-a împrumutat 9 volante de magnetizat pe perete. Numerele vorbesc, zic şi io. Este membru Biserika.
“O parte din oameni susțin că universul e compus din materie, materie invizibilă și energie invizibilă. O altă parte din oameni susțin că există un plan fizic pe unde zburdă suflete mai mult sau mai puțin conectate cu un plan spiritual. O altă parte din oameni susține tot felu sau nimic. Eu ce să mai zic? E așa cum e.”

 

Dan Ungureanu are 4 (patru) carneţele la noi la răsfoit. Unele de vacanţă, altele cu textele şi imaginile cărţilor sale pentru copii. Este coautor the Fifthon (Cincu), alături de Lia Pfeiffer, cu care a mai meşterit şi Fili Vulpescu, două proiecte superspeciale pentru copii. Lansează pe 27 octombrie la Ambasada nuvela grafică Spune-mi Eli.
“Funcționez cu doar o cană de cafea pe zi, mult teatru radiofonic (am ascultat aproape tot ce există în online) și câteodată, prea multe dulciuri.”

 

Sorina Vazelina are o tonă şi jumate de caiete de schiţe şi notiţe, din care tonă ne-a împrumutat şi nouă 3 (trei) bucăţi. “Vazelina e una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.”

 

Sorin Vreme ne-a împrumutat un caiet la răsfoit, unde se poate vedea cum intră şi iese barja din cadru. Apropos de schiţe, scheme etc, Sorin Vreme are la Muzeul Miklosi, în cadrul ArtEncounters, câteva desene-scheme-schiţe pregătitoare pentru instalaţia din p-ţa Libertăţii, caravela portugheză, o instalaţie cu cabluri pe Strada Fără Nume, care-i peste drum de Balamuc.
“Un caiet de schite compatibil cu dimensiunea rucsacului in care-mi port camera video. Prin urmare, contine doar schite ce însoțesc o documentare asistată video: Sibiu 2012, Berzeasca 2013 și Dubova 2015 – localități aflate pe Dunăre, Cluj în 2014 și Timișoara în 2015. Unele notații evaluează compoziția unor filme, altele testeaza desfășurarea unor desene spațiale într-o anumita locație.”

 

Gloria Vreme-Moser are două caiete la noi, cu împrumut. Unul este mai aproape de “carte de artist”, altul este mai aproape de caiet de notiţe, amândouă sunt foarte personale. Este una dintre prietenele noastre vechi, am colaborat împreună la tot felul de proiecte şi am băut sute de cafeluţe împreună. Ne place de ea şi pentru că are un desen ce pare naiv, dar e abstractizat şi iconic. Între altele, este jumătate din Idea Design Timişoara, unul dintre cele mai vechi studiouri locale la care 2 treimi din Balamuc a lucrat cu carte de muncă.
“Îmi place utopia, jocul şi experimentul. Lumea mă inspiră dacă e plină de mister şi lumină.”

 

Adrian Sandu desenează, colează şi gravează într-un mic studio din Arad. Este membru în Kinema Ikon și curator al sălii Ovidiu Maitec din cadrul Muzeului de Artă din Arad.
“Nu sunt decât o ceată, nu prea organizată, care reuşeşte cumva să facă faţă invaziei de ochi exteriori neiertători.”

 

Alexandru Cristian Săvescu este Visiting Lecturer in Illustration and Animation la Universitatea din Coventry. A realizat ilustraţiile pentru o carte cu muzică disponibilă pe android, The Curious Case of Benjamin Button a lui Scott F. Fitzgerald. Are două caiete de răsfoit, unul fiind cu schiţe pregătitoare pentru lucrarea sa de licenţă, pe tema primului război mondial.
“Ilustrator și designer timișorean. Pasionat de portretistică, filme și călătorit. Specializat pe ilustrație de carte și ilustrație editorială.”

 

Diana Serghiuță-Popa are la noi un caiet de schiţe în desen, culoare, colaj.
„Cand pictezi poți doar să speri că materia finită va oglindi destule lucruri pe care privitorul le va găsi ca fiind legate de propria viață. Am motive personale, probabil foarte specifice atunci când mă pornesc să fac lucruri pe care le cunosc și uneori, nu pot ști dacă tot ceea ce mie mi se pare interesant și indispensabil de împărtășit se va reflecta și în ceilalți. Încerc mereu ca lucrările mele să aibă o rezonanță mare la implicațiile individuale și colective inerente subiectelor corp, imaginar, reverie, aminire.”

 

Ioana Stanca desenează-pictează cu aţă şi material textil, dar e mai mult de atât, mult mai mult. Am fost la ea în atelier astă-vară, mmm, foarte mişto! Suntem foarte încântaţi să putem arăta un pic din ceea ce face. Pentru răsfoirea caietului de schiţe al Ioanei Stanca puteţi folosi mănuşi speciale, de aceeaşi autoare.
”În fața mea, un infinit de texturi, ace, papiote, Singer, foarfeca, 1500 de împunsaturi pe minut. Desenul poate umplut și închis cu o cusatură ascunsă.”

 

Ileana Surducan are spre răsfoire două caiete de schiţe. Face ilustraţie, comics, ceramică, bijuterie. Are un proiect de ilustraţie foto, în care manufacturează diorame cu păpuşi din ceramică şi decoruri de hârtie. Ileana Surducan a publicat in 2012, la MAKAKA EDITIONS, Le Cirque – Journal d’un dompteur de chaises, un roman grafic despre Manu, ce visează să devină îmblânzitor de scaune.
“Folosesc fantasticul ca vehicul pentru emoție și-mi traduc experiențele personale în povești universale. Indiferent de subiectul ales, umorul și spiritul ludic sunt ingrediente nelipsite.”

 

Maria Surducan prezintă caietul de schiţe pregătitoare pentru romanul grafic Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur, publică independent în 2013, republicată un an mai târziu de Velant. Maria Surducan (text) alături de Anna Benczédi (desen) publică Merele de Aur webcomics  Între altele nu ştiu câte, Maria Surducan a ilustrat şi al treilea roman grafic din seria publicată de Editura Jumătatea Plină în colaborare cu Institutul Ceh, Karel Líman arhitect. Maria este şi unul din membrii fondatori ai clubului de comics din Cluj.
“Sunt ilustrator, deci un fel de vânător ciudat care stă toată ziua la marginea pădurii, vede urme de cerbi și umbre de mistreți și se-ntoarce seara acasă, să le povestească celorlalți despre balauri și unicorni.”

 

Edith Torony ne-a împrumutat o mapa de schiţe volante, desene colorate cu un pic de colaj, fix pe inima noastră.
“O căutare perpetuă, prezentă în lucrările mele, este manifestarea unei dorinţe de a gândi diferit şi de a mă dezvolta ca explorator vizual. Simplitatea este valoroasă pentru mine. Ideile se nasc oriunde, dar se împlinesc mai bine în singurătate. Îmi place să reconstruiesc lumea, fragmente din realitate, să le izolez de propriul context, reducând totul la ceea ce este esenţial, astfel ca subiectul, prin deposedarea de sensul iniţial, să pară că există acolo demultă vreme, foarte natural, aşteptând doar să fie văzut astfel (altfel). Luciditatea, modul dea gândi şi observa sunt esenţiale pentru a înțelege lumea. Îmi plac contradicțiile și considercă libertatea nu se obţine, nu este un scop, libertatea trebuie să o ai de la început pentru aputea observa şi crea ceva neconvenţional, distinct.”

 

Roman Tolici are la noi, cu împrumut, două caiete de scheme, schiţe, socoteli (calcule), dar când le răsfoieşti pare că-s mai multe. Ne place şi desenul, cum ar fi seria de frizuri lipsă (Barber’s Shop), dar şi alea cu îngeri caftindu-se-n neon. Căutaţi pe site.
“Pictor fiind, mă ghidez în primul rând după imagini, căutând un tablou în fiecare imagine reală pe care o văd, dar și în fiecare discuție, carte citită, fillm, știre sau vis.”

 

Mihai Zgondoiu are la noi două caiete la răsfoit. Este artist vizual, dar şi curator la galeria Atelier 030202 din Bucureşti. Alături de Bogdan Raţă a coordonat activitatea de la Geam Mat (2012-2014), un mic spaţiu de expunere din Muzeul de Artă din Timişoara cu vedere de pe strada Mercy.
“…sunt o linie care nu uită să se deseneze de fiecare dată la fel!”

Fotografii de Dana Moica

The sketch is an uninhibited investigative and documentation tool, implicit in the artistic practice. From drawing to text and doodle, it briefly narrates one process, two, dozens, without discrimination and filters. The sketchbook becomes something between an assembly manual and a map of all possibilities, useful for both the artist and the browser. Balamuc presents the notebooks of several visual artists in With Broad Strokes // Sketchbooks. Guest Artists: 13m10j, Ana Mihaela Adam, Veronica Adorian, Răzvan Anton, Ion Barbu, Bianca Băilă, Răzvan Boar, Bogdanator, Branea, Dana Catona, Lavinia Creţu, Ştefan Radu Creţu, Livia Coloji, Răzvan Cornici, Sorin Drăgoi, Maxim Dumitraş, Cosmin Haiaş, Shaan Tariq Hassan-Syed, Oana Ispir, Aurora Kiraly, Ana Kun, Alina Marinescu, Livia Mateiaş, Stefan György Nica-Retailleau, Florin Pantilimon, Bogdan Pelmuş, Magda Pelmuş, Dan Perjovschi, Laurian Popa, pnea, RM, Dan Ungureanu, Sorina Vazelina, Sorin Vreme, Gloria Vreme-Moser, Adrian Sandu, Alexandru Săvescu, Diana Serghiuta-Popa, Ioana Stanca, Ileana Surducan, Maria Surducan, Edith Torony, Roman Tolici, Mihai Zgondoiu.